Til innholdet

SESONGÅPNING SANDVIKA MASTER SERIES

Publisert: 14.09.2018Cuarteto Casals står på podiet ved sesongåpning for to av Bærum Kulturhus største programsatsinger denne høsten, konsertserien Sandvika Master Series og det kulturelle byfokuset Møt Barcelona. Fredag 21. september kommer Barcelona-strykerne Cuarteto Casals med Beethoven-favoritter og spennende ny spansk musikk på repertoaret. Bærum kulturhus har for anledningen et eksklusivt tilbud til KM+abonnenter, som får 30 prosent avslag på billetter til konserten, som kan kjøpes her.

«A quartet for the new millenium if I ever heard one.» På slutten av nittitallet var det toneangivende klassiskmagasinet The Strad klar i sin beskrivelse av den Barcelona-baserte strykekvartetten. 21 år senere er påstanden like gyldig: Cuarteto Casals har gledet konsertpublikum verden over og fremstår like vitale som de gjorde i 1997. Kvartetten feiret i fjor sitt 20-årsjubileum med turné til store konserthus verden rundt: publikum i Wigmore Hall i London, Carnegie Hall i New York, Wiener Konzerthaus, Berliner Philharmonie, Suntory Hall i Tokyo, Stockholm Konserthus og Auditorio Nacional i Madrid fikk ta del i den katalanske kvartettens delikate klangverden.

Fiolinistene Vera Martínez Mehner og Abel Tomàs, bratsjisten Jonathan Brown og cellisten Arnau Tomàs har gitt ut elleve album. På plateselskapet Harmonia Mundi har de spilt inn verk av spanske komponister som Arriaga og Toldrá, velkjente mestre som Mozart, Haydn, Schubert og Brahms, så vel som noen av det 20. århundres største komponister som Bartók, Ravel og Ligeti.

I tillegg til solid rotfeste i klassisk tradisjon, har kvartetten latt seg inspirere av nålevende komponister som György Kurtág. Cuarteto Casals har også vært sentrale eksponenter for nye verk av unge spanske komponister – nylig urfremførte de en konsert for strykekvartett og orkester av Francisco Coll med Orquesta Nacional de España.

To tiår med internasjonal turnéaktivitet og plateutgivelser har resultert i en solid merittliste på prisfronten. Premio Nacional de Música, Premi Nacional de Cultura de Catalunya og Premi Ciutat Barcelona er bare noen av utmerkelsene som strykekvartetten kan fremheve på sin omfattende CV. Den er også blitt hedret for sin mangeårige innsats for katalansk kulturliv: Institut Ramon Llull og Generalitat de Catalunya, regionens selvstyreinstitusjon, har utnevnt Cuarteto Casals til offisielle kulturelle ambassadører for Katalonia.

På programmet i Sandvika står Beethovens strykekvartetter nr. 6 B-Dur, nr. 11 f-moll og nr. 14 ciss-moll. Kvartetten har også med Strykekvartett nr. 4 av den spanske komponisten Maurico Sotelo, med undertittelen Quasals vB–131, skrevet til Cuarteto Casals 20-årsjubileum med klare kompositoriske referanser til Beethoven.

Toppbilde: Cuarteto Casals. Foto: Igor Cat.