Til innholdet

SONNINGS MUSIKPRIS 2021 TIL UNSUK CHIN

Publisert: 03.02.2020Den danske, høythengende Léonie Sonnings Musikpris er tidlig ute med å annonsere neste års mottaker; den går til den koreanske komponisten Unsuk Chin under en konsert i Danmarks Radios konserthus 5. juni 2021. Prisbeløpet blir ved den anledning hevet til en million danske kroner.

Unsuk Chin, som var fjorårets festspillkomponist i Bergen, er en av de fremste nålevende komponistene. Hun har studert komposisjon i Korea og flyttet i 1985 til Hamburg for å studere med György Ligeti. Hun har bodd i Berlin siden 1988. Hennes verker fremføres verden over. Hun har samarbeidet med dirigenter som Simon Rattle, Kent Nagano og Leif Segerstam og orkestre som Berliner Filharmoniker, BBC Symphony Orchestra og Chicago Symphony Orchestra. I inneværende sesong er hun huskomponist i Elbfilharmoni i Hamburg der hun får fremført i alt fjorten av sine verker. Hun har mottatt en rekke prestisjefylte internasjonale priser, senest Hamburg-Bachprisen.

I sin begrunnelse for tildelingen uttaler formann for Léonie Sonnings Musikfond, Esben Tange:

– Med en musik rig på flimrende lysvirkninger og et uendeligt farvespil er Unsuk Chin en komponist, der dyrker det grænseløse. Født i Sydkorea og bosat i Berlin komponerer Unsuk Chin i dag en musik, der har gjort sig fri af traditioner og i stedet bygger på drømme og en stor nysgerrighed efter at skabe helt nye klangverdener.

Blant tidligere komponister som har mottatt Léonie Sonnings Musikpris, finner vi Igor Stravinsky (1959), Benjamin Britten (1968), Dmitri Sjostakovitsj (1973), Olivier Messiaen (1977), Pierre Boulez (1985), Per Nørgård (1996), Thomas Adès (2015), Hans Abrahamsen (2019) og György Ligeti (1990). Mange vil også huske at dirigenten Mariss Jansons mottok prisen i 2018.