Til innholdet

SPIRE – TALENTPROGRAM I NORDLAND MUSIKKFESTUKE

Publisert: 13.03.2020Nordland Musikkfestuke søker klassiske musikktalenter til det nye mentorprogrammet Spire, og har engasjert Eldbjørg Hemsing som kunstnerisk leder og hovedmentor. Programmet skal gå over flere år, og retter seg mot unge musikere i alderen 19 til 27. Nå i 2020 opptas det musikere på fiolin, bratsj, cello og klaver. I slutten av juli arrangeres et kompaktprogram, samt oppfølging gjennom samlinger tre ganger i året. Opptak skjer gjennom prøvespill som i år gjennomføres i Bodø 30.mars og i Oslo 31.mars.

Mentorprogrammet for musikktalenter innen klassisk tilrettelegger for egenutvikling på flere områder. Hensikten er å utvikle seg selv musikalsk og på sitt instrument, i tett samarbeid med Eldbjørg Hemsing.

– Noe av det viktigste for unge musikere er å lære at det ikke bare finnes én måte å gjøre karriere på. Å la nysgjerrigheten bli stimulert til å se på alle andre elementer i tillegg det å være en musiker, enten det er kulturelt entreprenørskap, som ledere, tenkere eller som en frontperson for forandring, er viktig. Det er stort behov for en fremtidsrettet generasjon av klassiske musikere som ønsker å gjøre musikkunst- og kultur tilgjengelig, sier Eldbjørg Hemsing.

For en profesjonell musiker handler mye om å skape seg et levebrød. Noen gjør det gjennom en stilling i et orkester eller ensemble, andre blir frilansmusikere og andre igjen skaper seg en karriere som solister. Felles for alle er at de må lære å lage konsertprogrammer og presentere dem for et publikum.

– Gjennom Spire skal deltakerne trenes i å lage konserter. Det vil si at de vil få et langt større ansvar enn bare å utvikle sitt spill og sin musikalitet gjennom programmet. De skal sammen med instruktørene sette opp en konsert som fremføres mot slutten av seminaret. Deltakerne blir utfordret til å lage gode konsertprogrammer som har en overordnet idé, sier festivaldirektør André Wallann Larsen.
Spire byr blant annet på forelesninger og workshops, der en operaregissør vil jobbe med hvordan musikerne fremstår på scenen, det fokuseres på bransjekunnskap, kulturelt gründerskap og økonomi, å kunne prestere når det gjelder m.m.

Søknadsfrist er 23. mars 2020.

For mer informasjon, se her.

Bilde: Hovedmentor for Spire er Eldbjørg Hemsing. Foto: Nikolaj Lund