Til innholdet

STEFAN HERHEIM PROFESSOR II PÅ OPERAHØGSKOLEN

Publisert: 07.03.2018Styret ved Kunsthøgskolen i Oslo har kalt Stefan Herheim til en ny stilling som professor II i operaregi ved avdeling Operahøgskolen.

– Stefan Herheim er Norges mest berømte og meritterte operaregissør, sier Tore Dingstad, dekan ved Operahøgskolen. – Hans eksepsjonelle internasjonale karriere sier mye om hans evne til å vitalisere og fornye en gammel kunstform, og tilsettelsen av ham vil sikre et kvalitetsløft og en styrking av fagmiljøet ved Operahøgskolen.

– Kravene som i dag stilles til operasangere er høyere enn noen sinne. Jeg ønsker å bidra til at fremtidens sangere står rustet til å imøtekomme disse kravene, sier Stefan Herheim i en kommentar. – Samtidig gjelder det å inspirere og utfordre Operahøgskolens studenter til å utvikle kunstformen videre.

Dette er langt fra første gang Herheim er tilknyttet Operahøgskolen. Hans første tilknytning var allerede som 16-åring, da han fikk innpass som regissør Veseslina Manolovas hjelper, og i fire år jobbet som regiassistent, scenograf og assistent. Han dro senere til Hamburg og tok sin regi-utdannelse. I de senere år har han hatt flere engasjementer med workshops med studentene mellom sine oppsetninger på Europas største operahus.

Professor II-stillingen i operaregi er en 20 prosent-stilling i et åremål på seks år. I stillingen skal en bruke tradisjon og kunnskap, verkanalyse og håndverksmessig perfeksjon til å utvikle ny kunnskap om operalitteraturens relevans for vår samtid, og å gi den videre til en ny generasjon operasangere, ifølge en pressemelding fra Operahøgskolen.

Herheim tiltrer stillingen 30. april i år og skal kombinere den med sin virksomhet som frilans regissør og – fra 2022 – med stillingen som operasjef ved Theater an der Wien.