Til innholdet

TRE BARYTONER TIL TOPPS DRONNING SONJA-KONKURRANSEN

Publisert: 23.08.2019Den russiske barytonen Sergey Kaydalov vant i kveld 1. pris i Dronning Sonja Internasjonale sangkonkurranse for sine tolkninger av arier fra Verdis Maskeballet og Mascagnis relativt ukjente komiske opera Masken. 27 år gamle Kaydalov er allerede godt i gang med sin operakarriere og er ansatt på Mariinskij-teateret i St. Petersburg. Han kan reise hjem med et grafisk trykk av H.M. Dronning Sonja og premiesummen på 50.000 euro. På andre plass kom konkurransens yngste deltaker, den 21 år gamle tyske barytonen Stefan Astakhov, som imponerte med tolkninger fra Brittens Billy Budd og Rossinis kjente arie: Figaros «Largo al factotum» fra Barberen i Sevilla. Astakhov vant også prisen for beste Lied-fremførelse, som avgjøres tidligere i konkurransen. På 3. plass kom den polske barytonen Adam Kutny, som sang fra Tsjaikovskijs Spar Dame og den dramatiske duetten mellom Mimí og Marcello fra Puccinis La Bohème. Det var første gang i konkurransens historie at det ble fremført duetter i finalen. Det var også lagt på litt regi, til stor begeistring for publikum. Øvrige finalistpriser gikk til sopran Meigui Zhang (26) fra Kina, tenor Theodore Browne (28) fra Tyskland og sopran Natalia Tanasii (28) fra Moldova.

H.M. Dronning Sonja sto for utdelingen av de tre hovedprisene prisene.

– Jeg vil takke finalistene. Jeg er full av beundring for den fantastiske opplevelsen dere har gitt oss i kveld, og jeg er ganske sikker på at publikum er like begeistret. Dere har rørt oss dypt. La meg takke alle og enhver for de flotte opptredenene deres, og ikke minst Operaorkesteret, sa H.M. Dronning Sonja fra scenen.

Det var i alt 304 påmeldte til årets konkurranse, hvorav 40 ble invitert til finalerundene i Oslo. Tre av disse var norske, hvorav mezzosopranen Astrid Nordstad var med helt til semifinalen. Hun vant dermed Ingrid Bjoners stipend for beste norske deltaker.

Juryen besto av operasjef Annilese Miskimmon (julyleder), regissøren Stefan Herheim, den sørkoreanske sopranen Sumi Jo, castingansvarlig for ensemblene i Danmarks radio Tatjana Kandel, kunstnerisk leder for operaen i Lyon og kommende casting-direktør for Wiener Staatsoper, den russiske barytonen Sergei Leiferkurs, og assisterende kunstnerisk leder ved The Metropolitan Opera i New York, Diane Zola.
Konkurransens prisvinnere hentes tilbake til Norge 3. oktober, da de sammen med Bergen Filharmoniske Orkester, deltar på operagalla i Grieghallen.

Bilde: Sergey Kaydalov under generalprøven til finalen. Foto: Adrian Nielsen