Til innholdet

TRONDHEIM KAMMERMUSIKKFESTIVAL

Publisert: 17.09.2018Skal du sikre deg billetter til Trondheim kammermusikkfestival som begynner 24. september, er det grunn til å hive seg rundt; festivalen opplyser at flere av konsertene er utsolgt.

– Det ser ut som vi har lykkes med å skape nysgjerrighet både rundt kunstnerne, samt spennende konsepter og konsertsteder, sier kunstnerisk leder Sigmund Tvete Vik. Som et eksempel trekker han frem Musikalsk helaften på Credo på festivalens første dag, der gjestene kan nyte mat til tonefølge av blant andre Come Shine og Maxwell Quartet. Men den kan våre lesere glemme, for den ble utsolgt i juni!

Festivalen, som de første årene ble arrangert fra to hybler og diverse kafébord, har utviklet seg til en innovativ og anerkjent festival. Kamfest, som den kalles til daglig, er blitt en viktig uke i Trondheims musikkmiljø, og samarbeider med aktører som NTNU Institutt for musikk, Ny Musikk Trondheim og byens profesjonelle musikkmiljø.

Årets festival byr på verdens første 3D-opera Blank Out av årets festivalkomponist, nederlenderen Michel van der Aa. En multimedial komponist med verdensry som kler teknologihovedstaden Trondheim godt. Det knyttes særlige forventninger til Blank Out og Up-Close for cello, orkester og video, med trondheimeren Fredrik Sjølin som solist. Van der Aa er representert med ni verk på festivalen.

Trondheim kammermusikkfestival hverken forlater eller fornekter sjangerens røtter, men er heller ikke museumsvokter. Standardrepertoaret er ivaretatt gjennom konserter med blant andre Den danske strykekvartett og Maxwell Quartet. Begge ensemblene har bidratt til å vitalisere gamle klassiske mestere. Og begge er tidligere vinnere av både 1. pris og publikumspris under festivalens konkurranse, TICC, i henholdsvis 2005 og 2017. Av utøvere kan ellers nevnes Sharaka Ensemble, Stockholm Syndrome Ensemble, Come Shine, vokalensemblene Vox Clamantis og Schola Sanctae Sunnivae, sopranen Miah Person, mezzosopranen Christianne Stotijn, klarinettisten Kari Kriikku, pianisten Trygve Brøske, TrondheimSolistene, Trondheim Symfoniorkester, Trondheim Sinfonietta og Luftforsvarets Musikkorps.

Og ingen i Trondheim kan være trygg på å slippe unna: En bil stappfull av musikere, kalt Lyttelasset, vil holde geriljaopptredener rundt omkring i byen.

Hele festivalens programmagasin finner du her.

Bilde: Michel van der Aa. Foto: Priska Ketterer Luzern