Til innholdet

URFREMFØRING AV TORSTEIN AAGAARD-NILSEN I STAVANGER

Publisert: 19.09.2018I anledning Norges Musikkorps Forbunds hundreårsjubileum, er 2018 utnevnt til Musikkorpsenes år. I den forbindelse har Torstein Aagaard-Nilsen komponert verket Suvenir for orkester og brassband på bestilling fra Stavanger Symfoniorkester og Stavanger Brass Band. Suvenir blir urfremført i Stavanger konserthus fredag 21. september.

– En suvenir er et artefakt man har samlet eller kjøpt et eller annet sted fordi man vil huske. Det syntes jeg kunne være en passende tittel når et hundreårsjubileum skal markeres: det må fremstå som noe minneverdig, sier Aagaard-Nilsen. – Verket er konkret en forening av to musikalske krefter, det ene er den klassiske musikkens ypperste manifestasjon, orkesteret, den andre en representant for allmuens kunst. Jeg er oppmerksom på at korpsinteressen i dag, gledelig nok, dekker alle samfunnslag. Stykket hyller også dette faktum.

Jubileumsverket forener to ensembler med ulike klanglige kvaliteter, og forener norsk profesjonelt musikkliv og amatørmusikken. Stavanger Symfoniorkester har en aktiv ambisjon om å spille på lag med regionalt kulturliv. Stavanger Brass Band har status som amatørkorps, men er i det ypperste europeiske sjikt innen ensembleform. Det fikk 3.plass i EM for brassband i Utrecht i mai i år.

Torstein Aagaard-Nilsen er komponist, dirigent, produsent og pedagog, oppvokst i Kabelvåg, utdannet ved Griegakademiet og bosatt i Bergen. Han har skrevet en rekke verk for orkester med og uten solist, for sinfoniettabesetning og korps. Han har komponert pliktnummer for NM og EM i brassband, for BIT20 Ensemble, og konsertene er urfremført med solister som Aage Kvalbein, Ole Edvard Antonsen, Jesper Juul Sørensen og Per Kristian Svendsen. I 2014 ble verket Boreas Blæs urfremført av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester i forbindelse med åpningen av konserthuset Stormen i Bodø. Våren 2020 planlegges premiere i Meiningen Theater på verket Gespenster, en opera basert på Ibsens Gjengangere. I 2016 ble Aagaard-Nilsen tildelt Musikkforleggerprisen for verket Dirty Dancing i kategorien klassisk/samtidsmusikk.

Bilde: Torstein Aagaard-Nilsen. Foto: Anne Kolstad Morken