Til innholdet

VALDRES SOMMERSYMFONI 25 ÅR

Publisert: 18.03.2019Når Valdres Sommersymfoni markerer sitt 25-årsjubileum 21. juni til 1. juli, er det med et stjernespekket galleri av norske musikere. Tonen settes fra første øyeblikk når Leif Ove Andsnes er solist i Mozarts Klaverkonserter nr. 20 og 21 med Operaorkesteret, under ledelse av vårt nye dirigenttalent Tabita Berglund. I forkant av begge konsertene spiller orkesteret en sats fra Schuberts Symfoni nr. 8. Åpningskonserten har fått tittelen Å høre sammen.

– Da jeg skulle finne et tema til årets festival, tenkte jeg at jeg måtte finne noe som kunne gjenspeile de 25 årene, sa kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen på presentasjonskonserten til Valdres Sommersymfoni. – Hva har skjedd på disse 25 årene? Jeg kom til at det viktigste som hadde skjedd var VENNSKAP. Her møtes barn og blir venner, her møtes kolleger for første gang. Som eksempel kan nevnes sopranen Ann Helen Moen og pianisten Christian Ihle Hadland, som møtte hverandre for første gang under fjorårets festival og gjennom felles musisering fikk så god kontakt at de mente det var begynnelsen på et livslangt vennskap. Publikum er våre venner, de kommer tilbake år for år. Og vi har alle en felles venn: musikken. Konsertene har fått navn som Å drømme seg bort sammen, Samspill og Vennskap over landegrensene.

Gamle og nye venner
Kleven Hagen har også lagt opp til nye vennskap, gjennom en egen serie konserter med tittelen Bli kjent med. Her kan man stifte bekjentskap med både komponisten Dmitrij Sjostakovitsj og sangeren Tora Augestad.

Valdres Sommersymfoni pleier å ha internasjonale musikere på høyt nivå. Så også i år, men i år er alle norske – i hvert fall nesten. Foruten Andsnes stiller pianistene Håvard Gimse og Gunnar Flagstad. I tillegg til Berlin-baserte Tora Augestad, stiller sopranen Mari Eriksmoen, som har en stor karriere rundt om på europeiske operascener.

På strykersiden finner man i tillegg til Kleven Hagen selv, blant andre Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, Henning Kraggerud, Elise Båtnes, Marianne Thorsen, Ludvig Gudim, Lars Anders Tomter, Eivind Holtsmark Ringstad, Sandra Lied Haga, Louisa Tuck og Ernst Simon Glaser, samt Ensemble Allegria. Felles for de aller fleste av disse, er at de har trådt sine barnesandaler på Sommersymfoniens kurser gjennom alle disse årene. En fin markering av det unike spennet Valdres Sommersymfoni representerer i norsk musikkliv.

Da fløytisten Francisco Lopez ble presentert som nordmann, var det kanskje noen av de fremmøtte på presentasjonskonserten som stusset. Men langt fra er det ikke: Han vant nylig prøvespillet som solofløytist i Oslo-Filharmonien, og det bør holde av norskhet i denne sammenheng.

Tunnelkonsert
Festivalmusikerne deltar på flere konserter hver, og noen i tillegg på andre arrangementer: Kleven Hagen og Holtsmark Ringstad deltar i musikalsk stølsvandring i Aurdalsåsen, og Eldbjørg Hemsing og Lopez er med på kunstvandring i Fagernes. Årets festivalkunstner er for øvrig maleren Arne Paus.

Et spektakulært innslag i år – som garantert aldri kommer igjen – er konserten inne i Bagnskleivtunnelen, som åpner for trafikk senhøstes 2019. Her spiller blant annet tvillingsøstrene Maria og Ingrid Ose, begge Papillonmusikere, det vil si Valdres Sommersymfonis program for de lengst komne studentene og musikerne. I alt ti Papillonmusikere har oppgaver på årets festival.

Nevnes bør også det minste konsertlokalet, stuen på Breie Gård i Etnedal, der konserten Våre kjente og kjære blant annet presenterer musikk av årets tre norske komponistjubilanter Ludvig Irgens-Jensen (1894-1969), Øystein Sommerfeldt (1919-1994) og Johan Kvandal (1919-1999).

Møt neste generasjon
Den siste dagen går Valdres Sommerballett, som i år arrangeres for tredje gang, og Valdres Sommersymfoni sammen om familieforestillingen Peer Gynt. Punktum for festivalen settes med konserten Vennskap gjennom musikk, der Sommersymfoniens internasjonale strykerkurs, Beethovenorkesteret, Oslo Kammerakademi og dirigenten Eivind Aadland medvirker.

Parallelt med festivalprogrammet går hver dag konserter med kursdeltakerne på Folkehøyskolen på Leira – fra seks år og oppover. Disse gratiskonsertene er sterkt anbefalelsesverdige for den som ønsker å orientere seg om neste generasjon norske toppmusikere. De manifesterer seg tidlig.

For fullstendig oversikt over festivalen, se her.

Bilder fra programslippkonserten:
Øverst, Kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen presenterer årets festivalmusikere.
Nederst: Tre av årets musikere ga smakebiter på programslippkonserten: Guro Kleven Hagen, Eivind Holtsmark Ringstad og Håvard Gimse.