Til innholdet

VALKYRIEN I TRONDHEIM

Publisert: 22.01.2020Trondheim Symfoniorkester & Operas storsatsing denne våren er Valkyrien av Richard Wagner. I perioden 12. til 20. mars blir det i alt fire fremførelser, tre på kveldstid og en på ettermiddag.

De største rollene spilles av Ingela Brimberg som Brünnhilde, Mark Stone som Wotan, Marita Sølberg som Sieglinde, Peter Wedd som Siegmund og Runi Brattaberg som Hunding. I rollen som Fricka stiller Randi Stene, operasjef i Trondheim – og et hett tips som ny operasjef i Nasjonaloperaen i Oslo. Musikalsk leder er Patrik Ringborg og regien er ved Kasper Wilton. Forestillingen er produsert i samarbeid med Den Ny Opera Esbjerg.

Valkyrien er andre del av Wagners store operasyklus Der Ring des Nibelungen, ofte bare kalt Ringen. Den handler om guder og helters kamp om den magiske ringen som befinner seg i elven Rhinen, og kan gi eieren makt over hele verden. Syklusen på fire operaer har en samlet spilletid på femten timer, og kan regnes som «opera for viderekomne». Men Valkyrien er musikalsk sett kanskje den lettest tilgjengelige – kjent for blant annet Valkyrierittet. Men den har også vakre duetter, som kjærlighetsduetten mellom Sieglinde og Siegmund i første akt, og avslutningsscenen mellom Wotan (Odin) og hans datter Brünnhilde. Han legger henne i en dyp søvn hun bare kan vekkes fra av en helt som klarer å bryte seg gjennom flammehavet rundt klippen hun ligger på.

Forestillingen markerer også 125-årsjubileet for vår store Wagnertolker Kirsten Flagstads fødsel. Brünnhilde var en av hennes glansroller.
Dette er første fremførelse av en Wagneropera i Trondheim. Forestillingen varer i nærmere fem og en halv time, men det er lagt inn en lengre pause med mulighet for middag på forskjellige restauranter.

For mer informasjon om forestillinger, matservering og andre arrangementer i forbindelse med Valkyrien i Trondheim, se her.

Bilde: Randi Stene som Fricka og James Johnson som Wotan fra oppsetningen i Den Ny Opera Esbjerg. Foto: Steffen Aarfing