Til innholdet

VILDE FRANG AKKURAT NÅ

Publisert: 11.11.2019Det er kanskje spesielt å nevne at et menneske er hjemme hos seg selv i Berlin og ikke ute på turné. Det skjer ikke altfor ofte med Vilde Frang; i to uker tar hun det med ro før vanlige arbeidsdager, hvilket vil si turné til Spania og Tyskland som solist i Benjamin Brittens Fiolinkonsert med London Philharmonic Orchestra under Vladimir Jurovskij. Frem mot jul følger konsertene til Korngold og Stravinsky med orkesteret Les Siècles i Paris, Bayerische Staatsopers orkester i München og Elbphilharmonie i Hamburg, og – ikke minst – Brahms’ Dobbeltkonsert med Truls Mørk i Budapest.

Men før den økten kommer nok en CD. Denne gangen var tanken å sette sammen to samtidige, men ytre sett ulike komponister: Fiolinvirtuosen og «showmannen» Paganini og den beskjedne og, på den tiden, ukjente Schubert. De viste seg å ha mer til felles enn hun hadde tenkt.
– Jeg har spilt disse stykkene i mange år, og følt at det er en sammenheng: den sangbare rollen fiolinen har. Schuberts Lieder er jo blant de beste som fins, mens Paganini lot seg inspirere av operaarier. I deres levetid var opera svært populært, spesielt Paisiellos La molinara, som er basert på et kjent eventyr. Hovedtemaet i Paganinis variasjoner «Nel cor più mi sento» er fra denne operaen, et verk jeg har vært fascinert av fra jeg var liten. «La molinara» betyr «Die schöne Müllerin» på tysk. Schuberts venn, poeten Wilhelm Müller, skrev en diktsamling over eventyret, som ble utgangspunktet for Schuberts kjente sangsyklus med samme tittel. Han brukte også et tema fra Paisiellos opera i Die Winterreise. Mens Paganini ikke visste hvem Schubert var, var Schubert svært begeistret for førstnevnte og for virtuositet generelt, noe som kommer tydelig frem i hans Fantasi i C, sier Vilde Frang, som har med både Paganinis variasjonsverk og Schuberts fantasi på CDen.

Til neste år får vi kanskje oppleve mer av Frang på hjemmebane. Etter mange år på store festivaler i utlandet, er hun nå blitt en av tre kunstneriske ledere av Oslo Kammermusikkfestival, sammen med Håvard Gimse og Randi Stene.

– Den blir 1. prioritet. Å få denne sjansen er det beste som kunne hendt nå. Jeg har praktisk talt vokst opp med festivalen. Jeg var på den første gang som 3-åring!

Bilde: Vilde Frang. Foto: Marco Borggreve