Til innholdet

Visste du at…

årets Luzern-festival hadde totalt 78.600 konsertgjengere? Det hadde vært plass til nesten 8000 tusen til, for ifølge en pressemelding fra festivalen utgjorde dette besøket 91 prosent av kapasiteten. Men festivalen er tydeligvis fornøyd, for de har forlenget kunstnerisk direktør Michael Haeflingers kontrakt ut 2025.


pianisten Jonathan Plowright og dirigenten Lukasz Borowicz har utgitt en CD med polske romantiske klaverkonserter? På platemerket Warner Classics fremfører de konserter av Paderewski og Stojokowski med det polske orkesteret Sinfonia Iuventus. Mer informasjon finner du her.


du kan følge konserten med Manfred Honeck og Pittsburgh Symfoniorkeser på Luzern-festival i morgen 6. september kl. 21:00 på Facebook? De fremfører blant annet Tsjaikovskijs Symfoni nr. 6 Pathétique.


den unge amerikanske dirigenten Case Scaglione er utnevnt til ny sjefdirigent for Württembergisches Kammerorchester Heilbronn fra 2018-sesongen? Scaglione har hatt en raskt stigende karriere siden han debuterte som assistentdirigent i New York Philharmonic Orchestra i 2011. På våre kanter har han dirigert Kristiansand Symfoniorkester to ganger de siste årene.


at skuespilleren Bill Murray og cellisten Jan Vogler reiser rundt med programmet New Worlds, med en blanding av litteratur og musikk? Nå har de spilt inn plate med tekster og musikk av Twain, Hemingway, Whitman, Cooper, Bernstein, Bach, Piazzolla, Mancini, Gershwin og Foster. Platen slippes i slutten av september, men er man i Hamburg 8. september presenteres programmet i Elbphilharmonie.


den italienske dirigenten Gianluca Marcianò lanserer sin egen festival for musikk og poesi i hjembyen Lerici, Liguria nordøst i Italia, fra 25. august til 8. september? Festivalen med navnet Suoni dal Golfo er inspirert av havet og poetene som har følt seg tiltrukket av denne perlen av en kystlinje. Arenaer blir blant andre Villa Shelley og et platå med utsikt over havet. Det nystartede Orchestra Excellence for unge musikktalenter fra hele kloden vil være festivalens residensorkester.


den finske komponisten Lotta Wennakoski har oppnådd en sjelden ære: Hennes bestillingsverk fra BBC, med tittelen Flounce, blir urfremført på den berømte Last Night of the Proms 9. september i Royal Albert Hall av BBC Symphony Orchestra dirigert av Sakari Oramo.


norske Gunnar Strømsholm i slutten av juni hvert år arrangerer festivalen Casa dei Mezzo Summer Concert i feriebyen Makrigialos på Kreta? I år var mezzosopranen Hege Høiseter og blokkfløytisten Ingeborg Christiansen gjester sammen med Armoniosa Baroque Ensemble fra Italia.


at Pittsburgh Symphony Orchestra og dirigent Manfred Honeck, kommer på turné til Europa i perioden 28. august til 8. september? Her besøker de Rheingau Musik Festival, Salzburg Festival, Grafenegg Festival, BBC Proms, Lucerne Festival og Enescu Festival. Med seg har de solistene Anne Sophie Mutter og Rainer Honeck på fiolin og barytonen Matthias Goerne.


kammerorkesteret Avanti!s festival Summer Sounds fremfører komponisten Ville Raasakkas verk Hypermarket and hypercommodity for handelsvarer, klaver og kammerorkester? Vil du vite mer om hva komponisten tenker om dette og sin estetikk, bør du lese Finnish Music Quarterly!


fiolinisten Midori tiltrer som lærer på Curtis Institute of Music i 2018? Curtis er den utdanningsinstitusjonen i USA det er aller vanskeligst å komme inn på – uansett fag, og har en lang historie med meritterte lærere. For studentene er den også attraktiv fordi noen av verdens fremste solister og dirigenter pleier å gi mesterklasser der når de besøker Philadelphia Symphony Orchestra.


Kent Nagano planlegger en historisk informert oppførelse av Wagners Nibelungen-ring? I samarbeid med forskere ved musikkhøyskolen Köln, tar han og Concerto Köln for seg Wagners tetralogi for å stimulere til historisk informerte oppførelser av musikkteaterverk fra 1800-tallet. En reaksjon på tysk regiteater?


… den finske komponisten Sebstian Hillis verk Reachings for orchestra (2014) ble kåret til beste verk i kategorien «unge komponister» i det 64. International Rostrum of Composers. Kåringen ble foretatt av en delegasjon musikkprodusenter fra 29 nasjonale kringkastingsselskap fra hele verden.


Calixto Bieitos premiere på Puccinis Tosca på Den Norske Opera & Ballett søndag 11. juni, ble møtt med både ovasjoner og buing? Tirsdag 20. juni kl 19.30 kan du bedømme den selv, hjemme i sofaen. Da sendes den direkte på The Opera Platform. Hvis du ønsker litt fellesskap om opplevelsen, blir operaen samtidig vist gratis på storskjerm på Operataket i Oslo.


plateselskapet King’s College, Cambridge utgir en CD med cellisten Guy Johnson? Den markerer 300-jubileet til hans Tecchler cello, som han har hatt å de siste ti årene. Siden celloen kom fra Roma feiret han jubileet med å gjøre innspillingen der med Respighis Adagio con variazioni – etter først å ha brukt den på en innspilling av norske Ola Gjeilos O Magnum Mysterium med Choir of King’s College.


førsteprisvinner i årets Queen Elizabeth Cello Competition er Victor Julien-Laferrière? Andre- og tredjepris gikk til henholdsvis Yuya Okamoto og Santiago Cañon-Valencia. De tre blir å høre på avslutningskonserten i Brussel 15. juni. Alle konkurransens deltakere kan man bli kjent med her.


den finsk/nederlandske cellisten Jonathan Roozeman har signert kontrakt med HarrisonParrott? Roozeman har allerede opparbeidet seg en betydelig karriere som solist med Det finske radioorkesteret, orkesteret ved Mariinsky-teateret, St. Petersburg Filharmoniske Orkester, Tokyo New City ORchestra og dirigenter som Valery Gergiev, Sakari Oramo and Osmo Vänskä. I sommer blir han blant annet å høre på White Night i St. Petersburg og Schleswig-Holstein-festivalen.


det kanadiske ARC Ensemble (Artists of The Royal Conservatory) har spesialisert seg på å fremføre musikk som er gått tapt pga politisk undertrykkelse? 2. juni slapp de en CD med musikk av den polsk-franske komponisten Szymon Laks (1901-1983), verk som aldri har vært spilt inn før.