Til innholdet

Visste du at…

Sunniva Steine blir ny administrativ leder ved Dansens Hus? Hun kommer fra stillingen som daglig leder for Jo Strømgren Kompani. – Dansens Hus er et svært vitalt hus, med en spenstig kunstnerisk profil og profesjonell drift. Jeg gleder meg stort til å få være med å utvikle Dansens Hus i samspill med ny kunstnerisk leder og resten av den engasjerte staben på huset, sier Steine, som tiltrer stillingen 1.april.


den persisk-østerrikske cellisten Kian Soltani mottar Credit Suisse Young Artist Award for 2018? Her i landet er han mest kjent som en av de tre første unge musikerne i mentorprogrammet Crescendo.


finske Klaus Mäkelä er utnevnt til første gjestedirigent i Sveriges Radiosyfoniorkester fra sesongstart 2018? Han dirigerte orkesteret først gang i september i år, og de fant tydeligvis tonen. 21 år gammel er Mäkelä den yngste dirigenten som har fått en treårig kontrakt med orkesteret. Nok en finsk toppdirigent er på vei opp og frem.


komponisten og slagverkeren Steward Copeland har tegnet kontrakt med Polyarts management? Den tidligere trommeslageren og grunnleggeren av bandet The Police er kjent for sitt arbeid med klassisk orkestermusikk – spesielt til film, video og dataspill. Han var den første som ble tildelt Hollywood filmfestivals Outstanding Music in Film Visionary Award, og han har mottatt flere Grammy-priser.


etter flere år med streaming og nedlasting av musikk, øker nå salget av vinylplater – også for klassisk musikk? 180 grams vinylplater kommer nå i stadig bredere utvalg og flere av de klassiske plateselskapene har presset nye opplag av prestisjefylte innspillinger. Så nå er det bare å hente frem den gode, gamle platespilleren fra loft og kjeller.


at den britiske saksofonisten Jess Gillam har inngått kontrakt med Harrison Parrott og Polyarts? Hun gjorde seg sterkt gjeldende da hun i fjor, 17 år gammel, vant treblåserfinalen i BBC Young Musician of the Year og gikk videre til finalen i London. Hun omtales som et stort kreativt talent som utøver, formidler og komponist, noe som gjør henne til den første kunstneren de to selskapene går sammen om å representere.


Gianluca Marcianò er utnevnt til ny sjefdirigent i Serbias eldste profesjonelle teater, National Theatre of Novi Sad? Han tiltrer i 2018 og har planene klare, med jubileene til både Rossini og Gounod. Det får vi neppe særlig glede av på våre breddegrader, men kanskje vi vil få oppleve ham og hans operahus når Novi Sad i 2021 blir Europeisk Kulturby?


den svenske ballettdanseren Madeleine Onne er utnevnt til ny kunstnerisk leder for Finlands nasjonalballett? Hun er nå sjef for ballettakademiet i Houston, Texas, og har en femten år lang karriere som danser i Kungliga Baletten i Stockholm og Hong Kong Ballet. Onne tiltrer i Helsingfors 1. august 2018.


den kinesiske komponisten Unsuk Chin er tildelt Wihuri Sibelius Prize 2017? Prisseremonien fant sted i Finlandia Hall i Helsingfors 9. oktober, der Chins verk SnagS&Snarls ble fremført. Wihuri Foundation of International Prizes opprettet prisen i 1953 og første prisvinner var – Jean Sibelius.


Midori starter denne konsertsesongen med utgivelse av sin audiovisuelle innspilling av Bachs sonater og partitaer? Innspillingen er gjort på slottet i Köthen, der Bach skrev stykkene mellom 1717 og 1723. På videoen/Blue-ray’en forteller også Midori om sitt forhold til dette repertoaret. Eksempler på opptaket kan du se her.


den tyske cellisten Jan Vogler har sin London-debut med orkester i Benjamin Brittens Symfoni for cello og orkester 27. september? Det skjer i Royal Festival Hall der han spiller med London Philharmonic Orchestra og dets stjernedirigent Vladimir Jurowski. Vogler er en av vår tids ledende cellister og har hatt en stor internasjonal karriere de siste 20 årene. Kanskje litt overraskende at dette er første solistopptreden med et Londonorkester?


den spanske dirigenten Antonio Méndez har inngått kontrakt med HarrisonParrott? Etter å ha gjort stor suksess under Malko Competition i 2012, har Méndez dirigert orkestre som Wiener Symfoniker, Bayerische Rundfunk, Tonhalle, Mahler Chamber Orchestra og Staatskapelle Dresden for å nevne noen. Siden har også har besøkt Danmarks Radio og Helsinki Philharmonic, kanskje vi også snart får æren av hans besøk?


årets Luzern-festival hadde totalt 78.600 konsertgjengere? Det hadde vært plass til nesten 8000 tusen til, for ifølge en pressemelding fra festivalen utgjorde dette besøket 91 prosent av kapasiteten. Men festivalen er tydeligvis fornøyd, for de har forlenget kunstnerisk direktør Michael Haeflingers kontrakt ut 2025.


pianisten Jonathan Plowright og dirigenten Lukasz Borowicz har utgitt en CD med polske romantiske klaverkonserter? På platemerket Warner Classics fremfører de konserter av Paderewski og Stojokowski med det polske orkesteret Sinfonia Iuventus. Mer informasjon finner du her.


du kan følge konserten med Manfred Honeck og Pittsburgh Symfoniorkeser på Luzern-festival i morgen 6. september kl. 21:00 på Facebook? De fremfører blant annet Tsjaikovskijs Symfoni nr. 6 Pathétique.


den unge amerikanske dirigenten Case Scaglione er utnevnt til ny sjefdirigent for Württembergisches Kammerorchester Heilbronn fra 2018-sesongen? Scaglione har hatt en raskt stigende karriere siden han debuterte som assistentdirigent i New York Philharmonic Orchestra i 2011. På våre kanter har han dirigert Kristiansand Symfoniorkester to ganger de siste årene.


at skuespilleren Bill Murray og cellisten Jan Vogler reiser rundt med programmet New Worlds, med en blanding av litteratur og musikk? Nå har de spilt inn plate med tekster og musikk av Twain, Hemingway, Whitman, Cooper, Bernstein, Bach, Piazzolla, Mancini, Gershwin og Foster. Platen slippes i slutten av september, men er man i Hamburg 8. september presenteres programmet i Elbphilharmonie.


den italienske dirigenten Gianluca Marcianò lanserer sin egen festival for musikk og poesi i hjembyen Lerici, Liguria nordøst i Italia, fra 25. august til 8. september? Festivalen med navnet Suoni dal Golfo er inspirert av havet og poetene som har følt seg tiltrukket av denne perlen av en kystlinje. Arenaer blir blant andre Villa Shelley og et platå med utsikt over havet. Det nystartede Orchestra Excellence for unge musikktalenter fra hele kloden vil være festivalens residensorkester.


den finske komponisten Lotta Wennakoski har oppnådd en sjelden ære: Hennes bestillingsverk fra BBC, med tittelen Flounce, blir urfremført på den berømte Last Night of the Proms 9. september i Royal Albert Hall av BBC Symphony Orchestra dirigert av Sakari Oramo.


norske Gunnar Strømsholm i slutten av juni hvert år arrangerer festivalen Casa dei Mezzo Summer Concert i feriebyen Makrigialos på Kreta? I år var mezzosopranen Hege Høiseter og blokkfløytisten Ingeborg Christiansen gjester sammen med Armoniosa Baroque Ensemble fra Italia.


at Pittsburgh Symphony Orchestra og dirigent Manfred Honeck, kommer på turné til Europa i perioden 28. august til 8. september? Her besøker de Rheingau Musik Festival, Salzburg Festival, Grafenegg Festival, BBC Proms, Lucerne Festival og Enescu Festival. Med seg har de solistene Anne Sophie Mutter og Rainer Honeck på fiolin og barytonen Matthias Goerne.


kammerorkesteret Avanti!s festival Summer Sounds fremfører komponisten Ville Raasakkas verk Hypermarket and hypercommodity for handelsvarer, klaver og kammerorkester? Vil du vite mer om hva komponisten tenker om dette og sin estetikk, bør du lese Finnish Music Quarterly!


fiolinisten Midori tiltrer som lærer på Curtis Institute of Music i 2018? Curtis er den utdanningsinstitusjonen i USA det er aller vanskeligst å komme inn på – uansett fag, og har en lang historie med meritterte lærere. For studentene er den også attraktiv fordi noen av verdens fremste solister og dirigenter pleier å gi mesterklasser der når de besøker Philadelphia Symphony Orchestra.


Kent Nagano planlegger en historisk informert oppførelse av Wagners Nibelungen-ring? I samarbeid med forskere ved musikkhøyskolen Köln, tar han og Concerto Köln for seg Wagners tetralogi for å stimulere til historisk informerte oppførelser av musikkteaterverk fra 1800-tallet. En reaksjon på tysk regiteater?


… den finske komponisten Sebstian Hillis verk Reachings for orchestra (2014) ble kåret til beste verk i kategorien «unge komponister» i det 64. International Rostrum of Composers. Kåringen ble foretatt av en delegasjon musikkprodusenter fra 29 nasjonale kringkastingsselskap fra hele verden.


Calixto Bieitos premiere på Puccinis Tosca på Den Norske Opera & Ballett søndag 11. juni, ble møtt med både ovasjoner og buing? Tirsdag 20. juni kl 19.30 kan du bedømme den selv, hjemme i sofaen. Da sendes den direkte på The Opera Platform. Hvis du ønsker litt fellesskap om opplevelsen, blir operaen samtidig vist gratis på storskjerm på Operataket i Oslo.


plateselskapet King’s College, Cambridge utgir en CD med cellisten Guy Johnson? Den markerer 300-jubileet til hans Tecchler cello, som han har hatt å de siste ti årene. Siden celloen kom fra Roma feiret han jubileet med å gjøre innspillingen der med Respighis Adagio con variazioni – etter først å ha brukt den på en innspilling av norske Ola Gjeilos O Magnum Mysterium med Choir of King’s College.


førsteprisvinner i årets Queen Elizabeth Cello Competition er Victor Julien-Laferrière? Andre- og tredjepris gikk til henholdsvis Yuya Okamoto og Santiago Cañon-Valencia. De tre blir å høre på avslutningskonserten i Brussel 15. juni. Alle konkurransens deltakere kan man bli kjent med her.


den finsk/nederlandske cellisten Jonathan Roozeman har signert kontrakt med HarrisonParrott? Roozeman har allerede opparbeidet seg en betydelig karriere som solist med Det finske radioorkesteret, orkesteret ved Mariinsky-teateret, St. Petersburg Filharmoniske Orkester, Tokyo New City ORchestra og dirigenter som Valery Gergiev, Sakari Oramo and Osmo Vänskä. I sommer blir han blant annet å høre på White Night i St. Petersburg og Schleswig-Holstein-festivalen.


det kanadiske ARC Ensemble (Artists of The Royal Conservatory) har spesialisert seg på å fremføre musikk som er gått tapt pga politisk undertrykkelse? 2. juni slapp de en CD med musikk av den polsk-franske komponisten Szymon Laks (1901-1983), verk som aldri har vært spilt inn før.