Til innholdet

WERTHER I BERGEN

Publisert: 06.03.2019Bergen Nasjonale Opera satser på Jules Massenets opera Werther som vårens hovedforestilling. Til tross for at dette er et av fransk romantikks vakreste musikkdrama, er ikke operaen ofte fremført i Norge. Oppsetningen går dermed inn i Bergen-operaens serie med klassisk repertoar litt utenfor allfarvei.

Handlingen er hentet fra Johann Wolfgang von Goethes gjennombruddsverk Den unge Werthers lidelser. Brevromanen, som delvis var selvbiografisk, anses som et av de betydeligste verker innen den littelære retningen «Sturm und Drang». Den vakte stor forargelse og diskusjon i samtiden fordi den omhandlet selvmord, og boken førte til en selvmordbølge blant unge menn i samme situasjon som Werther.
Den handler om poeten Werther som ikke kan få sitt livs kjærlighet, Charlotte, fordi hun er forlovet med Albert. Werther kommer ikke over sin kjærlighet til henne, selv ikke etter at Charlotte og Albert har giftet seg. Han kjøper Alberts pistoler under påskudd av en reise han har tenkt seg ut på og skyter seg. Charlotte, som ble urolig over pistolkjøpet, rekker frem før han utånder og får erklært ham sin kjærlighet.

Rollen som Werther er en av de store innen tenorfaget. Til Bergen kommer litaueren Edgaras Montvidas, som ifølge det franske Diapason Magazine (mai 2018), er fullt på høyde med en verdenstopp som Jonas Kaufmann i rollen. Han har sin bakgrunn fra hjemlandet og operastudioet på Royal Opera House i London. I denne sesongen er han aktuell på Semper Oper i Dresden, Glyndebourne Festival og operaene i Hamburg og Zürich.

Rollen som Charlotte spilles av den skotske mezzosopranen Catriona Morison. Hun har vunnet en rekke internasjonale priser og har sunget flere av de kjente mezzorollene på operahus i Europa. I Bergen gjør hun sin debut både som Charlotte og på en skandinavisk scene. Albert spilles av den finsk-amerikanske barytonen Tim Mix. En viktig funksjon i operaen er barnekoret, som fremstiller Charlottes småsøsken. Her medvirker Bergen pikekor og Bergen guttekor.

Anthony McDonald er både regissør, scenograf og kostymedesigner, mens den musikalske ledelse er ved Frédéric Chaslin. Som vanlig er det Bergen-Filharmonien som befinner seg i orkestergraven.

Forestillingen spilles i perioden 16. – 22. mars. For mer informasjon, se her.

Bilde fra prøvesalen: Catriona Morison som Charlotte og Edgaras Montvidas som Werther. Foto: Monika Kolstad / Bergen Nasjonale Opera.